Bovenzijde doosje Onderzijde doosje


Home Kwartetthema's Bestelinformatie Vuurberg Educatie



Kwartetthema: Grachtenleven



© Stadsarchief Amsterdam | Willem Hekking jr
De Goudsbloemgracht werd in 1854 gedempt (hierna: Willemsstraat).
Met het noorden links.
Bron: Stadsarchief Amsterdam | Willem Hekking jr.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.



Kwartetkaart Demping

- Het verhaal gaat dat het in het Paleis op de Dam verblijvend koningspaar de stank van de gracht niet kon harden, en dat daarom besloten werd tot demping van de Nieuwezijds Voorburgwal. Maar de reden tot demping van de vele Amsterdamse grachten veranderde in de loop van de eeuwen, zoals bevordering van hygiëne. Meer recent werd het ingegeven door de behoefte aan meer ruimte voor het verkeer. Lees hier meer over het dempen van de Amsterdamse grachten. Het stageverslag over deze zogeheten drooglegging vindt u hier.


Kwartetkaart Zwemmen

- Met de algehele waterkwaliteit in Nederland gaat het niet goed, zodat ons land onder druk van Europese regels nog veel zal moeten ondernemen om deze te verbeteren. Daar staat tegenover dat het stadswater met het oog op zwemwaterkwaliteit de laatste decennia enorm verbeterd is. Zo sterk zelfs dat er tegenwoordig op veel plaatsen gewommen kan worden in open water. Lees hier meer over de zwemwaterkwaliteit van de grachten en bekijk via die link ook het filmpje van het Klokhuis.


Kwartetkaart Doorstroming

- Het water in de Amsterdamse grachten maakt deel uit van een dynamisch geheel. Het grachtenwater staat niet stil, maar is onderdeel van een brak watersysteem van het Noordzeekanaal en een zoetwatersysteem vanuit de Amstel. Lees hier meer.


Kwartetkaart Rivierdonderpad

- De rivierdonderpad is geen pad, maar een vis, die 's nachts actief is en overdag beschutting zoekt onder stenen en boomwortels. Ook in de Amsterdamse wateren komt hij veel voor, al wordt hij wel bedreigd door andere niet inheemse soorten. Lees meer over de rivierdonderpad op de website van Ravon.



© Annemieke van Roekel. Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotokopie, plaatsing van teksten en/of afbeeldingen op andere websites of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur en de betreffende tijdschriftredacties.
Laatste wijziging: 9 mei 2024