Home Kwartetthema's Bestelinformatie Vuurberg EducatieKwartetthema: Rivieren© © Rijkswaterstaat | Joop van Houdt
Foto: © Rijkswaterstaat | Joop van Houdt
Bovenzijde doosje
Kwartetkaart Amstel

- De Gans, W. (2015). The geology of the Amstel river in Amsterdam (Netherlands): Man versus nature. Netherlands Journal of Geosciences, 94(4), 361-373. doi:10.1017/njg.2014.41
Lees online

- Wim de Gans & Frans Bunnik. (2011). De loop van de Amstel in Amsterdam. Een aardkundige benadering. Grondboor & Hamer, 65(2).
Lees online

- Peter-Paul de Baar. (2016). Amstel is toch een echte rivier. Ons Amsterdam.
Lees online


Kwartetkaart het IJ

- De foto op deze kwartetkaart is van fotograaf Joop van Houdt en online te vinden in het Beeldarchief Rijkswaterstaat. Het Verdronken Land van Saeftinghe is qua landschap vergelijkbaar met het stroomgebied van het Oer-IJ.

- C.L. van den Driesche. Cultuurlandschap van het Oerij. De invloed van de fysische geografie op de landschapsinrichting van Midden-Kennemerland. Noord-Hollandse Archeologische Publicaties-6.
Lees online

- Below the Surface. Gemeente Amsterdam. Lees online


Kwartetkaart Gein

- Het schilderij op deze kwartetkaart. 'Bomen aan het Gein' is hier online te vinden. Piet Mondriaan was gefascineerd door het (rivieren)landschap rond Amsterdam. Collectie: Museum De Fundatie, Zwolle/Heino (Raalte) , inv./cat.nr 178.

- Mondriaan Route. Langs de rivier: het Gein.
Lees online


Kwartetkaart Holendrecht

De ets van Rembrandt (ca. 1641) op deze kwartetkaart is op de website van het Rijksmuseum beschikbaar. De locatie van deze prent is waarschijnlijk Ouderkerk aan de Amstel.


Website under construction


Geef jouw feedback op de Amsterdamse WaterkwartetQuiz en maak kans op een gratis spel.


© Annemieke van Roekel. Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotokopie, plaatsing van teksten en/of afbeeldingen op andere websites of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur en de betreffende tijdschriftredacties.
Laatste wijziging: 24 januari 2024