Home Kwartetthema's Bestelinformatie Vuurberg EducatieKwartetthema: Scheepvaart© Google Earth
Brand in "'s Lands Zeemagazijn" (1791), het huidige Scheepvaartmuseum.
Op de voorgrond de huidige Prins Hendrikkade, met rechtsachter de Oosterkerk.
Ets. Bron: Stadsarchief Amsterdam / Johannes Smit
Bovenzijde doosje


Kwartetkaart Zeesluis IJmuiden

- De Zeesluis IJmuiden is de grootste zeesluis ter wereld. De vernieuwde sluis is 70 m breed, 500 m lang en 18 m diep. Door de enorme omvang van het nieuwe sluizencomplex zou er echter veel meer zout (water) in het Noordzeekanaal stromen. Daarom is een oplossing bedacht: een zogeheten zoutdam, waarmee selectieve onttrekking van zout water mogelijk wordt gemaakt.

- Meer over vismigratie via de nieuwe Zeesluis IJmuiden lees je hier.


Kwartetkaart Verduurzaming

- De Port of Amsterdam heeft op veel terreinen te maken met duurzaamheid. Een belangrijke thema is het aanbieden van schonere brandstoffen aan de scheepvaart. Lees hier meer over de energietransitie en andere aan duurzaamheid gerelateerde thema's.


Kwartetkaart KNSM-eiland

- Dat het KNSM-eiland ooit werd aangelegd als golfbreker is maar moeilijk voor te stellen. Het bleek dan ook een mislukking te zijn, en er werd besloten tot de aanleg van een vaste golfbreker. Dat heeft ongetwijfeld de bijzondere vorm van het schiereiland verklaard. Nu is het een populair woongebied, maar zo'n veertig jaar geleden was het een creatieve broedplaats voor krakers en kunstenaars en was de scheepvaartgeschiedenis nog alomtegenwoordig.


Kwartetkaart Scheepvaartmuseum

- Het Scheepvaartmuseum is een monument uit de 17e eeuw, van architect Daniel Stalpaert. Het werd gebouwd als Zeemagazijn, als pakhuis voor de oorlogsvloot. Wie het museum heeft bezocht, zal zich misschien hebben afgevraagd wat er vroeger in de catacomben heeft gelegen, waar zich nu de kluisjes en toiletten bevinden .... Hier kon 40.000 liter regenwater worden opgeslagen, dat werd verzameld via de binnenplaats. Lees hier meer over de geschiedenis van het gebouw. In 1791 brandde het gebouw af (zie de ets bovenaan deze webpagina), maar werd herbouwd. Sinds een halve eeuw doet het dienst als Scheepvaartmuseum.Website under construction


Geef jouw feedback op de Amsterdamse WaterkwartetQuiz en maak kans op een gratis spel.


© Annemieke van Roekel. Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotokopie, plaatsing van teksten en/of afbeeldingen op andere websites of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur en de betreffende tijdschriftredacties.
Laatste wijziging: 28 februari 2024