stad © A. van Roekel


AmsterdamsMilieu.nl

De site met (milieu-)journalistiek van Amsterdamse bodem

[home]


Het 1e traject van de Beagle Beagle gaat van Falmouth (UK) naar Tenerife via de vulkanische archipel de Azoren en vogelparadijs Selvagens. Klik hier voor recente satellietbeelden van de Selvagens archipel.

We zijn nu alweer driekwart jaar en een halve reis om de wereld verder. De Beagle-uitzendingen (zondagavond TV2) vallen tegen qua diepgang, maar kunnen je wel op ideeën brengen. In maart 2010 is aandacht voor de 'concurrentie' tussen Charles Darwin en Alfred Russell Wallace. Redmond O'Hanlon reist Wallace achterna en brengt een bezoek aan de Indonesische archipel. De discussie tussen oud BBC-journalist Roy Davies (The Darwin Conspiracy) en wetenschapshistoricus John van Wyhe (darwin-online.org) is online (helaas niet in tv-tijd) te zien.
Voor interessante boeken, die online te lezen (of te bestellen) zijn, klik op onderstaande titels:
My life - Alfred Russell Wallace
The Malay Archipelago - Alfred Russell Wallace
The Darwin Conspiracy - Roy Davies


Van kwetteren naar twitteren

1 juli 2009 - Het Nederlandse Beagle-project belooft eerder een multimediale experience te worden dan een wetenschappelijke. Toch moet Darwins wetenschap de rode draad worden en volgt het schip, de clipper 'Stad Amsterdam', de route die Darwin bijna twee eeuwen geleden met zijn Beagle volgde.

In het boekje dat de VPRO voor het project ‘Beagle, in het kielzog van Darwin’ samenstelde, ontbreken de reuzenschildpadden op de Galapagos-eilanden, maar zien we vooral veel mensen die grote camera’s op hun schouders torsen. Datzelfde beeld doemt op tijdens de recente try-out, dit voorjaar in het Middellandse Zeegebied. De gelukkige deelnemers krijgen klimles en zijn vooral met hun mobieltjes op het dek bezig. Krijgen mensen of ideeën de hoofdrol in dit project, vraag ik mezelf af na de persconferentie op de Amsterdamse NDSM-pier op 30 juni.

Maar misschien is dat voorbarig en heeft de twitterende bemanning de rol van Darwin's kwetterende vinken niet helemaal overgenomen. Het team heeft tien maanden de tijd om de route waar Darwin vijf jaar over deed af te leggen. Leidend journalist is Lex Runderkamp; het miljoenenproject van de VPRO bleek mogelijk binnen het budget van de publieke omroep. Samenwerking is gezocht met zowel buitenlandse partijen, zoals de Belgische VRT, als de binnenlandse media (OVT, Schooltelevisie) en onderzoeksinstellingen, zoals het KNMI en NIOZ.

De achterachterkleindochter van Darwin, biologe Sarah Darwin, zal veel in beeld zijn “om haar overgrootvader beter te leren kennen”. Ook is de volgens Runderkamp “leukste bioloog” Dirk Draulans prominent aanwezig, hoewel meestal op land. Een deel van de opnamen met de hoofdpersonen zijn al gemaakt, zoals in Chili en Indonesië. Vanaf september zal de Beagle wekelijks op tv te zien, maar het project maakt gebruik van alle media die nu voorhanden zijn.

      Het project staat of valt met goede satellietverbindingen. Hopelijk verzuurt de multimediale ambitie het resultaat niet, zoals tijdens de perspresentatie gebeurde met het contact met Sarah Darwin, die door de slechte webcam-verbinding helemaal niet te verstaan was terwijl er niet werd overgeschakeld op een gewone mobiele telefoon.

Met veel details over het leven aan boord, zal het Beagle-project net geen ‘real life soap’ worden. De ingevlogen wetenschappers en hun onderzoek zijn geselecteerd op de geschiktheid voor tv en andere beeldmedia. Aan boord zal een experiment met hommels worden uitgevoerd en NIOZ-onderzoekers zijn continu aan boord om monsters te nemen van plankton, algen, bacteriën en virussen uit het zeewater. Op Cocos-eiland in de Stille Oceaan zal een koraalboring worden gedaan met het oog op klimaatreconstructie.

De Stad Amsterdam zal 1 september vanuit de Engelse havenstad Plymouth vertrekken en via de Canarische eilanden naar de Zuid-Amerikaanse kust oversteken. Dan via Patagonië richting Galapagos-eilanden en van daaruit de oversteek van de Stille Oceaan naar Australië, Mauritius, de Kaap en terug via St. Helena, Ascension en de Azoren. Een megareis en mega-operatie dus.

Met het project willen de makers het idee dat wetenschap vreselijk saai is ondergraven. Maar in die one-liner geloven de deelnemers zelf allang niet meer. Hoe zou de in fossielen en ontdekkingsreizen geďnteresseerde Hans Fels, de oervader van dit project, anders al decennia geleden op het idee zijn gekomen?

Wetenschap was zeker vroeger avontuur. Darwin zelf is daar het bewijs van, hoewel hij net zo goed inspiratie vond in zijn achtertuin waar hij regenwormen bestudeerde. Maar zonder die grensverleggende reis met de Beagle had hij waarschijnlijk niet zoveel nieuwe inzichten gegenereerd. Maar als hij al zijn verse eerste indrukken meteen naar huis had getwitterd, was zijn boek vast niet geschreven!

Tekst en fotografie: Annemieke van Roekel


Perspresentatie Beagle Perspresentatie Beagle Perspresentatie Beagle

AmsterdamsMilieu is een initiatief van De Vuurberg Journalistiek & Geo-educatie © Annemieke van Roekel 2009. Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotokopie, plaatsing van teksten en/of afbeeldingen op andere websites of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.
Laatste wijziging: 17 maart 2010
[home] [top] [contact]