Logo Kleineboekjesreeks Website under construction


Home Vuurberg Journalistiek BlogWat...
is de Kleineboekjesreeks
De Kleineboekjesreeks bestaat uit ambachtelijk gemaakte kleine boekjes. De onderwerpen zijn: geologie, archeologie en landschap; geschiedenis, filosofie en sprookjes, in maximaal 1500 woorden.

 
Wie...
is de Kleineboekjesreeks
De Kleineboekjesreeks is een initiatief van De Vuurberg, Amsterdam. De teksten zijn geschreven of geredigeerd door wetenschapsjournalist Annemieke van Roekel.Boekje01
Confucius
Cover
Auteur: Phiny van Roekel
In een droom ontmoet Phiny de grote Chinese denker Confucius. "Ik opende mijn ogen en ik zag een man boven me hangen. Geen gewone man. De man zag er oud uit, hij had een baard en een snor, hij droeg rare kleding, een soort van lange jas met veel kleuren, waar zijn schoenen net onderuit staken, en een ongewone hoed. Waar was ik beland?"

 
Boekje02
Zeilen naar fossielen
De Stad Amsterdam
Auteur: Bert Boekschoten
De auteur vaart Charles Darwin achterna met het VPRO-Beagleprogramma. "Na twintig uur zeilen vanaf Madeira werden de contouren van Selvagem Grande zichtbaar. Een kleine hoogvlakte, afgegrensd door hoge kustkliffen, met als culminatie de 120 meter hoge Pico da Atalaia; gehuld in een waas van zeewaterdamp, verstoven uit de schuimkoppen van de voortdurende branding rondom het eiland."


Boekje03
Zeespiegelstijging in de prehistorie
Cover
Auteur: Annemieke van Roekel
Voor ons – moderne mensen in de 21e eeuw - is zeespiegelstijging een waar schrikbeeld. Voor prehistorische kustbewoners was een verandering van de zeespiegel heel gewoon. Op de Orkney Eilanden bouwden de steentijdmensen hun heiligdommen zelfs langs meren en zeeën met dynamische kustlijnen.
 
Boekje04
The Ugly Duckling
Cover
Auteur: Hans Christian Andersen.
Deze tekst van het beroemde sprookje The Ugly Duckling - Het lelijke jonge eendje - is afkomstig van Project Gutenberg. Oude rechtenvrije teksten worden voor iedereen toegankelijk gemaakt. The Ugly Duckling is de eerste Engelse vertaling van dit evergreen sprookje van de beroemde 19e-eeuwse Deense verhalenverteller.Boekje05
Amsterdamse fossielen
Cover
Auteur: Annemieke van Roekel
Amsterdam is rijk aan fossielen. Het zijn vooral schelpen en koralen, die we kunnen ontdekken in gebouwen en in stoepbanden, in natuursteen van meer dan 300 miljoen jaar oud. Dit gesteente wordt als bouwsteen gewonnen in groeves in ZO-Ierland en in de Ardennen. De Amsterdamse fossielen bieden ons een inkijkje in het verleden van de Aarde, toen West-Europa nog bedekt was met een ondiepe zee.
 
Boekje06
De stenencirkel van Évora
Cover
Auteur: Annemieke van Roekel
Even ten westen van het Zuid-Portugese stadje Évora ligt, omgeven door kurkeiken, een stenencirkel: Cromeleque dos Alemndres. Hij moet tussen 8000 en 5000 jaar geleden zijn gebouwd, en heeft een astronomische betekenis. De 95 stenen van graniet werden in 1964 per toeval ontdekt, tijdens onderzoek voor het opstellen van de geologische kaart van Portugal.In ontwikkeling zijn twee kleine boekjes over:

- de archeologie van het eiland Gavdos;
- de Galicische dichteres Rosalía de Castro.© Annemieke van Roekel. Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotokopie, plaatsing van teksten en/of afbeeldingen op andere websites of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur en de betreffende tijdschriftredacties.
Laatste wijziging: 4 november 2019
[home] [top] [contact] [disclaimer]