Bovenzijde doosje Onderzijde doosje


Home Kwartetthema's Bestelinformatie Vuurberg Educatie



Kwartetthema: Exoten (dieren)



© Bram Koese
Foto: © Bram Koese / EIS





Kwartetkaart Rode Amerikaanse rivierkreeft

- In 1985 werd de rode Amerikaanse rivierkreeft voor het eerst in Nederland aangetroffen. Het beestje komt inmiddels vooral in de provincies Zuid- en Noord-Holland (ten zuiden van het Noordzeekanaal) voor. Speciaal voor de Amsterdamse Waterkwartetquiz werd Bram Koese geïnterviewd, werkzaam bij EIS kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. Lees het interview hier.
Een speler vroeg zich af waarom de rode Amerikaanse rivierkreeft soms blauw is. Hier volgt het antwoord van Bram: "De blauwe kleur heeft te maken met het pigment astaxanthine. Sommige kreeften kunnen dit pigment niet aanmaken (genetische afwijking) en zijn hun hele leven blauw. Het kan ook door voeding veroorzaakt worden. Vooral in aquaria, als kreeften lang eenzijdig voedsel krijgen (bijv. proteine-tabletten met weinig carotenen), kunnen de dieren plotseling blauw verkleuren na een vervelling."


Kwartetkaart Zwartbekgrondel

- Lees over de zwartbekgrondel op de website van Ravon.


Kwartetkaart Lettersierschildpad

- De schildpadden die in de Nederlandse natuur voorkomen, zijn meestal uitheemse soorten die zijn vrijgelaten of uit tuinvijvers zijn ontsnapt. Vaak gaat het om de zogeheten 'Lettersierschildpadden', een verzamelnaam voor de ondersoorten roodwangschildpad, geelwangschildpad en geelbuikschildpad. Sinds 2016 is er een Europees handelsverbod van kracht, zodat er minder dieren vanuit gevangenschap in de natuur terecht zullen komen. Ook is de voortplanting vanwege het Nederlandse klimaat onwaarschijnlijk, omdat de zomers niet langdurig warm genoeg zijn. Lees meer over het Meetnet Lettersierschildpadden op de website van Ravon.


Kwartetkaart Chinese wolhandkrab

- De Chinese wolhandkrab (Eriocheir sinensis) is, net als veel andere (invasieve) exoten, naar Nederland gekomen via de scheepvaart. Van oorsprong leeft deze krab rivieren en kustgebieden van Oost-Azië. De eerste waarneming dateert uit 1931. Beelden van de Chinese wolhandkrab zijn te zien in de indrukwekkende film Nederland onder water. Lees meer in dit artikel.



© Annemieke van Roekel. Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotokopie, plaatsing van teksten en/of afbeeldingen op andere websites of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur en de betreffende tijdschriftredacties.
Laatste wijziging: 9 mei 2024