Bovenzijde doosje Onderzijde doosje


Home Kwartetthema's Bestelinformatie Vuurberg Educatie



Kwartetthema: Schipbreuk Batavia



© NLA
De westkust van Australië, door Hessel Gerritsz., 1618.
Bron: National Library of Australia
Klik op de afbeelding voor een vergroting.



Kwartetkaart Koraalrif

- Als je de schipbreuk van de Batavia wilt meemaken door de ogen van een historicus, dan is het boek De ondergang van de Batavia, geschreven door Mike Dash, een echte aanrader. Niet alleen de fatale nacht, waarin het schip vastloopt op een koraalrif, maar wat eraan voorafging en wat erop volgde beschrijft Dash adembenemend en grotendeels historisch verantwoord.


Kwartetkaart Scheepsromp

- Over de bouw en het houtgebruik in de originele en nieuwe Batavia is speciaal voor de waterkwartetquiz gesproken met beeld- en ornamentsnijder Cees van Soestbergen. Lees het interview hier.

- De paalworm was een probleem voor schepen, maar ook voor de zeewering van ons land. Lees hier meer over de paalworm in Hollandse zeedijken.


Kwartetkaart Reconstructie

- Van de Batavia bestaat geen afbeelding, maar het scheepstype is wel van afbeeldingen bekend. Beeld- en ornamentsnijder Cees van Soestbergen vertelt in een interview dat bij de reconstructie van de Batavia is uitgegaan van pictorale bronnen (schilderijen, prenten en tekeningen), archeologische opgravingen van schepen, scheepsmodellen (o.a. uit de collectie van het Amsterdamse Scheepvaartmuseum) en scheepsbouwkundige verhandelingen. Lees het interview hier.


Kwartetkaart Navigeren

- In het begin van de 17e eeuw maakte de cartografie een snelle ontwikkeling door. Het gebied in de Stille Oceaan was echter nog niet goed in kaart gebracht. Vermoedelijk was de hierboven weergegeven kaart, of een aangepaste versie, in 1628/'29 aan boord van de Batavia. De kust van Australië is hier nog niet ingetekend. Deze kaart is van de hand van de VOC-cartograaf Hessel Gerritsz., die zijn werkplaats op de Dam had (hoek Kalverstraat). Na zijn overlijden in 1632 nam de firma Blaeu de kaartenproductie voor de VOC over.



© Annemieke van Roekel. Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotokopie, plaatsing van teksten en/of afbeeldingen op andere websites of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur en de betreffende tijdschriftredacties.
Laatste wijziging: 9 mei 2024