Geokids logo Naar Vuurberg Uitgeverij


[home]

De bodem onder Amsterdam


Tunnelboor  Adviesbureau Noord/Zuidlijn       Afdalen in de Amsterdamse ondergrond
Het overkomt je niet dagelijks dat je de kans krijgt af te dalen diep onder het Amsterdamse straatoppervlak. Dankzij de werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn, krijgt het publiek die kans nu wel. 3 juli was klas 3 van het Varendonck College uit Asten (Noord-Brabant) aan de beurt. De spectaculaire excursie hadden zijn verdiend door mee te doen met een prijsvraag, georganiseerd door het Projectbureau Noord/Zuidlijn. De groep bezocht het Station Ceintuurbaan, een bijzonder station omdat de perrons door de dichte bebouwing aan de Ferdinand Bolstraat niet naast, maar boven elkaar komen te liggen.
Naar de reportage >>
Naar de website van Projectbureau Noord/Zuidlijn >>
Foto: De tunnelboormachine voor de Noord/Zuidlijn Adviesbureau Noord/ZuidlijnFossielen tekenen  Annemieke van Roekel       Fossielen in steegjes en stoepen
Als je meer wilt leren over de bodem van Amsterdam, dan mag je de Amsterdamse Fossielenquiz zeker niet missen! De quiz bevat 24 vragen en antwoorden over zeebeesten die je als fossiel terugvindt in Amsterdamse stoepen en gebouwen. Samen met de Schatkaart voor Amsterdammertjes krijg je een goed beeld van wat zich onder je voeten afspeelt. Hoe diep moet je bijvoorbeeld gaan om 200 of 300 miljoen jaar terug te gaan in de tijd? En wat voor aardlagen kom je tegen op de reis daar naar toe?
Lees meer over de Amsterdamse Fossielenquiz >>
Lees meer over de Schatkaart voor Amsterdammertjes >>
Foto: Fossielen tekenen op de HerengrachtEen boring in de Amsterdamse binnenstad  Annemieke van Roekel       Amsterdamse toendra
Nog geen vijftien meter onder je voeten, onder een dikke laag bouwzand, veen en klei, ligt zand uit de laatste IJstijd. Het is niet makkelijk om je voor te stellen dat tijdens de bouw van de bestaande metro in Amsterdam, op het Weesperplein, een fossiele kies van een wolharige neushoorn is gevonden. Die had Noord-Nederland tot tienduizend jaar geleden als leefgebied! Als je wilt begrijpen waarom zoiets bijzonders in de Amsterdamse ondergrond aanwezig is, lees dan het interview op deze website met geoloog Wim de Gans.
Foto: Een boring in de Amsterdamse binnenstad
Stoepband met fossiele schelpen Stoepband met fossiel slakkenhuis Stoepband met fossiele schelpen Graffiti met honingraatkoraal (links)

Geokids - Amsterdamse Fossielen is een project van De Vuurberg Journalistiek & Geo-educatie Annemieke van Roekel 2008. Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotokopie, plaatsing van teksten en/of afbeeldingen op andere websites of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.
Laatste wijziging: 30 juli 2009
[home] [top] [contact]