Logo De Vuurberg Naar AmsterdamsMilieu.nl Logo Geokids Naar Vuurberg Uitgeverij English version
zandsteen
Home Geokids Geo-educatie Waterprojecten Atlantico Fantastico


DE GEONIEUWSBRIEF

Blogs en artikelen uit de pers op het raakvlak van geologie en (duurzame) energie        




Vogelvrije zeebodem maakt kwetsbaar

Nieuwsuur op 7 juli 2022
Bekijk dit item
alt= Een jaar geleden verscheen het rapport van het HCSS: The High Value of the North Sea, over de kwetsbaarheid van de infrastructuur op de Noordzeebodem, voor olie, gas, elektriciteit en internet. Omdat de economische activiteiten er zullen toenemen, is het noodzakelijk dat de bescherming van de infrastructuur meer aandacht krijgt. Met de sabotage-actie in de Oostzee is de "hybride dreiging" actueel geworden. Nieuwsuur besteedde er op 8 juli jl. aandacht aan. Foto: Een exoskelet, pantsers en platen... een militaire uitrusting doet denken aan de evolutie op de zeebodem een half miljard jaar geleden.



Film over vroege vulkanologie: Fire of Love

gezien op 6 augustus 2022 in Eye
Lees de recensie
alt= Honderden uren beeldmateriaal hebben Katia en Maurice Krafft nagelaten, uniek materiaal van close-ups van vulkaanuitbarstingen, van zowel de "rode, vriendelijke vulkanen" als de "grijze moordenaars". Vooral met die laatste hielden zij zich in de tweede periode van hun vulkanologisch werk bezig. Hun ondergang vonden zij in de pyroclastische stroom van de Japanse Unzen, op 3 juni 1991. Maar een ander leven hadden zij zich niet gewenst.



Bodemdaling: model versus meting

Parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen 28 juni 2022
Bekijk het interview met Hans de Waal
alt= In de jaren '60 werd 1 tot 1,5 meter bodemdaling voorspeld bij gaswinning uit het Groningen gasveld. In de jaren '70 bleek op basis van veldmetingen door de NAM de bodemdaling met 25 cm veel minder te zijn. Hans de Waal, experimenteel natuurkundige, zocht destijds uit waarom de modelmatige voorspellingen en de veldmetingen zo ver uit elkaar lagen. Hij introduceerde een nieuw model, waarbij het gesteente zich niet als een veer, maar volgens het fenomeen van 'kruip' gedraagt; zakking treedt dan met vertraging op en gaat bovendien door nadat de productie stopt. Door de grote consequenties voor de gaswinning, was zijn model omstreden. Foto: Doorsnede Groningen gasveld. Bron: NLOG.



Omgang met de energiecrisis

Boekestijn en De Wijk 10 juni 2022
Beluister deze podcast op bnr.nl
alt= Met als gast geologe en energiedeskundige Lucia van Geuns, gaat het in deze aflevering (sinds de oorlog in Oekraïne dagelijks te beluisteren) om de onzekerheid rondom de gastoevoer. Ter sprake komt de vraag of de EU wel goed is voorbereid op noodsituaties als de gastoevoer verder wordt afgesloten. Ook de Nederlandse burgers zouden veel beter ingelicht moeten worden over slechte scenario's. Ook is niet duidelijk welke bedrijfssectoren worden afgeschakeld bij toekomstige schaarste.
Foto: Aanleg Nord Stream bij Gotland, 2011. Wikimedia Commons.



Probleem: Russen zitten 'overal' in Nederlandse energiesector

FD 18 maart 2022, door
Gaby de Groot en Bert van Dijk
Lees dit artikel op FD.nl
alt= Het Russisch staatsbedrijf Gazprom is zodanig verweven met de Nederlandse gasmarkt dat zij in staat is strategische beslissingen te beïnvloeden. Zo zou de bij Alkmaar gelegen commerciële Bergermeergasopslag, een leeg geproduceerd gasveld op ruim 2 km diepte, opzettelijk niet gevuld zijn. De opslagcapaciteit is 4 miljard kubieke meter, wat neerkomt op het jaarlijkse gasgebruik van 2,5 miljoen Nederlanders.
Foto: De blauw weergegeven Zechstein-zoutlaag dekt de gasrijke zandsteen af. Bron volledige afbeelding.



Nog veel ondiep gas te winnen

NemoKennislink 22 maart 2012
door Annemieke van Roekel
Lees dit artikel op NemoKennislink
© TNO De aardgasvoorraad van Nederland slinkt langzaam. Als we niets doen, zal Nederland over tien jaar geen gasexporteur, maar gasimporteur zijn. Behalve een toenemende afhankelijkheid, is het financieel ook ongunstig: nu leveren de aardgasbaten de Nederlandse staat behoorlijk veel geld op. De olie- en gasindustrie zoekt daarom naar nieuwe aardgasbronnen in de Nederlandse bodem, zoals shallow gas, dat afkomstig is uit ondiepe aardlagen onder de Noordzee.
Foto: Seismisch beeld van ondiepe gasreservoirs. © TNO

Artikelselectie door Vuurberg
Laatste wijziging: 29 september 2022
[home]