De Vuurberg
Home Milieu & Energie Gezondheid & Wetenschap Duurzaam Bouwen Photo Gallery
Geologie & Reizen Landbouw & Voeding Natuurbescherming Eilanden Geo-educatie


OVERZICHT ARTIKELEN OZON EN UV-STRALING

Kinderen kwetsbaar tijdens hittegolf
Volgens de Nederlandse organisatie KWF Kankerbestrijding beschermen ouders hun kinderen onvoldoende tegen de zon. De huid van kinderen is gevoeliger voor ultraviolette straling (de schadelijke component in zonlicht) dan die van volwassenen. Ook zouden kinderen geen zonnebril met UV-filter moeten gebruiken. De pupillen verwijden zich en de ogen ontvangen zo zelfs nog meer UV-straling dan zonder bril.

Lees verder >>


De ozonlaag is niet vanzelfsprekend
Het ozonschild dat de aarde omgeeft is er niet altijd geweest en is uniek voor de planeet Aarde. Zonder de bescherming van de ozonlaag zou het landleven worden vernietigd en zou het leven zich moeten terugtrekken in de oceanen. Ozon werd pas geproduceerd toen er voldoende vrije zuurstof aanwezig was in de aardse atmosfeer.

Lees verder >>


Planten weren zich tegen ultraviolette straling
Al jaren bestuderen ecologen de effecten van ultraviolette straling op de groei van planten. Ze zijn vooral geÔnteresseerd in de invloeden van de schadelijke UVB-component uit zonlicht. UVB-straling kan DNA beschadigen en de groei van planten vertragen. Zowel de hogere planten (zaadplanten) en de lagere planten en primitieve organismen zoals algen en bacteriŽn zijn in een experimentele situatie onderworpen aan extra UVB-straling en de resultaten zijn opmerkelijk.

Lees dit artikel >>


KNMI: 'In 2050 is het ozongat weer dicht'
Wetenschappers van het KNMI voorspellen dat de zonlaag binnen een halve eeuw hersteld zal zijn. De aangroei van ozon wordt beÔnvloed door een continue uitwisseling van schadelijke stoffen tussen de stratosfeer en de troposfeer. (EOS Magazine, december 2004)

Download dit artikel (pdf 1,1 mb) >>
Ga naar artikelen Milieu & Energie >>


Veertien keer om de aarde in een dag
Op 15 juli is het Ozone Monitoring Instrument (OMI) in de ruimte gebracht. OMI bevindt zich aan boord van de EOS Aura-satelliet, de klimaat- en milieusatelliet van de NASA. OMI is een Nederlands-Fins initiatief dat de ozonmetingen van de Amerikaanse TOMS moet voortzetten. (EOS Magazine, december 2004)

Lees verder >> (Download pdf 216 kb)


Een harnas tegen stralen
Planten beschermen zich tegen een teveel aan ultraviolette straling (UV). Ze doen dit onder andere door pigmenten aan te maken. Ook pakken ze hun genetisch materiaal beter in. De gewijzigde chemische samenstelling van de wanden van stuifmeelkorrels biedt wetenschappers heel wat informatie over de ozonlaag in een ver verleden. (EOS Magazine, april 2001)

Download dit artikel (pdf 1 mb) >>


Minder ozon maakt zandzegge viezer
De dun geworden ozonlaag en een toename van broeikasgassen in de atmosfeer hebben gevolgen voor het plantenleven. Amsterdamse onderzoekers zagen op de zuidpool en in de Noord-Hollandse duinen dat minder ozon de groei van de vegetatie belemmert. Meer koolstofdioxide lijkt de groei daarentegen soms te versnellen. (Het Parool, 12 mei 1999)

Download dit artikel (442 kb) >>


Annemieke VAN ROEKEL is freelance journalist
E-mail: avroekel@xs4all.nl
Website: www.vuurberg.nl

© Annemieke van Roekel. Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotokopie, plaatsing van teksten en/of afbeeldingen op andere websites of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur en de betreffende tijdschriftredacties.
Laatste wijziging: 27 september 2013
[home] [top] [contact] [disclaimer]