OVERZICHT ARTIKELEN OZON EN UV-STRALING Kinderen kwetsbaar tijdens hittegolf
Volgens de Nederlandse organisatie KWF Kankerbestrijding beschermen ouders hun kinderen onvoldoende tegen de zon. De huid van kinderen is gevoeliger voor ultraviolette straling (de schadelijke component in zonlicht) dan die van volwassenen. Ook zouden kinderen geen zonnebril met UV-filter moeten gebruiken. De pupillen verwijden zich en de ogen ontvangen zo zelfs nog meer UV-straling dan zonder bril.
De ozonlaag is niet vanzelfsprekend
Het ozonschild dat de aarde omgeeft is er niet altijd geweest en is uniek voor de planeet Aarde. Zonder de bescherming van de ozonlaag zou het landleven worden vernietigd en zou het leven zich moeten terugtrekken in de oceanen. Ozon werd pas geproduceerd toen er voldoende vrije zuurstof aanwezig was in de aardse atmosfeer.
Planten weren zich tegen ultraviolette straling
Al jaren bestuderen ecologen de effecten van ultraviolette straling op de groei van planten. Ze zijn vooral geïnteresseerd in de invloeden van de schadelijke UVB-component uit zonlicht. UVB-straling kan DNA beschadigen en de groei van planten vertragen. Zowel de hogere planten (zaadplanten) en de lagere planten en primitieve organismen zoals algen en bacteriën zijn in een experimentele situatie onderworpen aan extra UVB-straling en de resultaten zijn opmerkelijk.
KNMI: 'In 2050 is het ozongat weer dicht'
Wetenschappers van het KNMI voorspellen dat de zonlaag binnen een halve eeuw hersteld zal zijn. De aangroei van ozon wordt beïnvloed door een continue uitwisseling van schadelijke stoffen tussen de stratosfeer en de troposfeer. (EOS Magazine, december 2004)
Veertien keer om de aarde in een dag
Op 15 juli is het Ozone Monitoring Instrument (OMI) in de ruimte gebracht. OMI bevindt zich aan boord van de EOS Aura-satelliet, de klimaat- en milieusatelliet van de NASA. OMI is een Nederlands-Fins initiatief dat de ozonmetingen van de Amerikaanse TOMS moet voortzetten. (EOS Magazine, december 2004)
Een harnas tegen stralen
Planten beschermen zich tegen een teveel aan ultraviolette straling (UV). Ze doen dit onder andere door pigmenten aan te maken. Ook pakken ze hun genetisch materiaal beter in. De gewijzigde chemische samenstelling van de wanden van stuifmeelkorrels biedt wetenschappers heel wat informatie over de ozonlaag in een ver verleden. (EOS Magazine, april 2001)
Minder ozon maakt zandzegge viezer
De dun geworden ozonlaag en een toename van broeikasgassen in de atmosfeer hebben gevolgen voor het plantenleven. Amsterdamse onderzoekers zagen op de zuidpool en in de Noord-Hollandse duinen dat minder ozon de groei van de vegetatie belemmert. Meer koolstofdioxide lijkt de groei daarentegen soms te versnellen. (Het Parool, 12 mei 1999)