De Vuurberg
Solar energy © A. van Roekel
Home Milieu & Energie Gezondheid & Wetenschap Duurzaam Bouwen Photo Gallery
Geologie & Reizen Landbouw & Voeding Natuurbescherming Eilanden Geo-educatie
  Zon & Wind Bouwen op Water Architectuur  


Artikelen Bouwen op Water:

Grenen wordt hardhout
In: EOS Magazine, april 2005
Download pdf >> 144 kb
Intro: Voor tropisch hardhout zijn alternatieven op de markt zoals chemisch verduurzaamd hout en houtproducten die zijn gemaakt van houtvezels en kunststofgranulaat. Maar het gebruik van chemisch behandeld hout wordt door strengere milieuwetgeving steeds meer aan banden gelegd. Platohout kan de milieuproeven wél doorstaan. Het is gestoomd en gebakken vurenhout dat hierdoor de eigenschappen van hardhout heeft verkregen en er komen geen chemicaliën aan te pas.
Lees dit artikel >>
Megawatts boven water
In: EOS Magazine, mei 2003
Download pdf >> 399 kb
Intro: Steeds groter en betrouwbaar wordende windturbines zorgen ervoor dat windtechnologie voor offshore toepassingen klaar is voor de praktijk. De Noordzee biedt voor windturbineparken een aantal unieke lokaties. Het is er relatief ondiep en door de hoge windsnelheden wekken windturbines er veel elektriciteit op. In Nederland en België zijn de voorbereidingen in volle gang.
'Bouwen op water is geen modeverschijnsel meer'
In: Ecoblad, juni 2001
Intro: Volgens Ashok Bhalotra, architect en directeur van Kuiper Compagnons, mag bouwen op het water niet alleen een hype worden. Daarvoor zijn de bedreigingen te serieus. Zo weet hij zeker dat we een stijging van de zeespiegel gaan meemaken. Een integrale benadering van het bouwen op water is echter een vereiste. 'Hergebruik van water en het winnen van energie uit water mogen niet worden vergeten. En ook schoonheid is een factor van duurzaamheid.'
Lees dit artikel >>
'Wij verkopen geen schoenendozen'
In: Ecoblad, maart 2001
Download pdf >> 687 kb
Intro: Bij het ontwerpen van de woonarken van Bruinsma BootWoningen wordt ook aandacht besteed aan de vormgeving van de opbouw. De exclusieve BootWoningen zijn woonarken met stijl, volgens directeur Sietse Bruinsma. Voor de toepassing van duurzame technieken wil hij zich wel hard maken, maar "als de klant het niet wil, houdt het op". Momenteel is een 'energieneutraal' prototype van een BootWoning in voorbereiding.
Lees dit artikel >>
Drijvend droomhuis met Canadese technologie
In: Ecoblad, december 2000
Download pdf >> 598 kb
Intro: Een luxe uitgevoerd demonstratiemodel van de WaterWoning maakte dit jaar een tournee door Nederland. Het ontwerp van Ooms Bouwmaatschappij is een 'gewone' woning in Canadese stijl op een drijvend fundament. Op de huidige woningmarkt lijkt dit model van de WaterWoning een bijna onbereikbaar droomhuis: drijvend, duurzaam, drie verdiepingen en water rondom. Toch zullen binnen enkele jaren honderden WaterWoningen te koop of te huur zijn in het Amsterdamse IJburg.
Lees dit artikel >>
Écht wonen doe je in een woonboot
In: Ecoblad, december 2000
Download pdf >> 476 kb
Intro: Het Woonbootmuseum, gevestigd in een oud vrachtschip uit 1914 aan de Amsterdamse Prinsengracht, ging in 1997 van start. Toeristen en andere belangstellenden kunnen er kennis maken met wonen op het water. De gemeente Amsterdam wijzigt het beleid aangaande de woonboten voortdurend, aldus Vincent van Loon, eigenaar van het museum. Zo ziet de gemeente bijvoorbeeld de woonark liever uit de stad verdwijnen. Positieve ontwikkelingen ziet hij echter op IJburg en het KNSM-eiland, waar sinds begin jaren negentig honderden nieuwe woningen verrezen en oude havenkantoren zijn verbouwd tot woningen en bedrijfsruimte. Van Loon: "Woonboten maken de oude functies van een gebied weer zichtbaar".
Lees dit artikel >>
De stad van de toekomst
In: Ecoblad, september 2000
Download pdf >> 608 kb
Intro: Het bedwingen van de zee is een handelsmerk van Nederland. Een moedige projectontwikkelaar gaat nog een stapje verder. 'We moeten in de toekomst gaan samenleven met water in plaats van er tegen te vechten', zegt Joost Braun, divisiedirecteur Infrastructuur van de Dura Vermeer Groep. Het bedrijf denkt na over de kansen van een drijvende stad. 'Mexicaanse indianenstammen wonen op drijvende rietvelden en in Hong-Kong woont men al lang op gekoppelde bootjes.'
Lees dit artikel >>
Windpark op zee wordt realiteit
In: Mens & Wetenschap, maart 1999
Download pdf >> 1,5 mb
Intro: Langs de Noordzee staat meestal een lekker windje. Een goede plek dus om windturbines neer te zetten, zou je zeggen. Maar zo gemakkelijk is het niet. Er moeten heel wat studies worden verricht voordat het zover is dat op zee een windturbinepark zal verrijzen. Toch zal het binnen enkele jaren een feit zijn: een windturbinepark met tussen 65 en honderd windturbines, samen goed voor honderd megawatt elektrisch vermogen, tien kilometer buiten de kust.

© Annemieke van Roekel. Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotokopie, plaatsing van teksten en/of afbeeldingen op andere websites of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur en de betreffende tijdschriftredacties.
Laatste wijziging: 28 juni 2013
[home] [top] [contact] [disclaimer]