Het water in mijn stad

Docentenmateriaal

 

 

 
Algemeen:

Home
Voor wie?
Door wie?
Docentenmateriaal

Naar de waterthema's:

1. Biodiversiteit
2. Waterkwaliteit
3. Drinkwater
4. Waterwegen
5. Hygiëne en ziektes
6. Duurzaam watergebruik in huis
7. Water in de hete stad
8. Water en kunst
9. Waterbeleving

Naar de schrijfopdrachten:

Klik hier


 

 

 

Docentenmateriaal

DE THEMA'S

© RWS/ Slochteren Biodiversiteit
Planten en dieren zijn van elkaar afhankelijk: van laag tot hoog in de voedselketen. Die samenwerkingsverbanden noemen we ecosystemen. Ook de 'lagere' soorten (bacteriën, algen, schimmels) spelen hierin een belangrijke rol. Biodiversiteit heeft niet alleen betrekking op het aantal soorten, maar ook op de relaties tussen de soorten.
Lees verder

waterdruppel © A. van Roekel Waterkwaliteit
Waterkwaliteit wordt bepaald door zowel de chemische als de biologische (ecologische) kwaliteit. De chemische kwaliteit hangt samen met het opgelost zijn van stoffen als zout, kalk, meststoffen, zuurstof en andere gassen. De biologische kwaliteit bepaalt welke specifieke dieren en planten er goed in gedijen.
Lees verder

makaak © Basile Morin CC-BY-SA-4.0 Drinkwater
De kwaliteit van drinkwater in ons land is erg goed. We kunnen het water zó uit de kraan drinken! In veel landen is dat anders. Als je wel eens naar landen zoals Spanje en Griekenland op vakantie bent geweest, weet je dat het daar heel normaal is om drinkwater in de supermarkt in plastic flessen te kopen.
Lees verder

© Jacob van Deventer Waterwegen
Veel Nederlandse steden en dorpen zijn aan rivieren ontstaan. Zo was Amsterdam ooit een gehucht aan een onbeduidende veenrivier: de Amstel. Door Utrecht liep de Oude Rijn. De geschiedenis van Nederland is sterk verweven met de oude vaarwegen.
Lees verder

Hygiëne, ziektes
Een ziekte die direct in verband stond met de kwaliteit van water is cholera. In het begin van de 19e eeuw ontdekte men in Londen dat in een woonwijk rondom een bepaalde waterpomp opvallend veel choleragevallen voorkwamen. Het duurde nog even voordat men dit geloofde en overging tot de aanleg van drinkwaterleidingen en riolering.
Lees verder

© gemeente Maastricht Duurzaam watergebruik in huis
De afgelopen tientallen jaren zijn veel ecologische bouwprojecten gerealiseerd. Ecologisch bouwen betekent onder meer dat er milieuvriendelijke, natuurlijke bouwmaterialen worden gebruikt, zoals stro en hennep, dat het huis energiezuinig wordt verwarmd en dat het gebruik van drinkwater wordt verminderd.
Lees verder

© NASA Water in de hete stad
In de stad zal klimaatverandering extra voelbaar zijn en dat merken we nu al. De stad fungeert als een soort eiland, dat door de concentratie van asfalt, bakstenen en beton de warmte vasthoudt. Water en groen kunnen het effect verminderen.
Lees verder

© Jacob van Deventer Water en kunst
Water heeft in de geschiedenis van Nederland altijd een belangrijke rol gespeeld. Dit weerspiegelt zich in de schilderkunst van ons land. Ook het water zelf wordt in de kunst gebruikt. Denk daarbij bijv. aan fonteinen. Water figureert niet alleen in de beeldende kunst. Ook in de muziek speelt het regelmatig een rol. Een bekend voorbeeld is 'De Moldau' van Bedřich Smetana.
Lees verder

© A. van Roekel Waterbeleving
Spelen met en genieten van water is al zo oud als de mensheid, en zelfs nog veen ouder. Van chimpansees is bekend dat ze individueel of met de hele groep in een waterval staan, en daar duidelijk van genieten. Water is een belangrijke bron van ontspanning. Zwemmen, naar de sauna gaan, een Turks badnemen, maar ook de geluiden van de zee horen en kijken naar de horizon boven water, het laat ons als mensen ervaren dat we deel uitmaken van de kosmos.
Lees verder


 

Copyright Vuurberg. Laatste wijziging: 4 juni 2022