Waterkwaliteit

schrijfopdracht

 

 

 
Algemeen:

Home
Voor wie?
Door wie?
Docentenmateriaal

Naar de waterthema's:

1. Biodiversiteit
2. Waterkwaliteit
3. Drinkwater
4. Waterwegen
5. Hygiëne en ziektes
6. Duurzaam watergebruik in huis
7. Water in de hete stad
8. Water en kunst
9. Waterbeleving

Naar de schrijfopdrachten:

Klik hier


 

 

 

 

 

2. Waterkwaliteit - SchrijfopdrachtIn het dorp waar je woont staat aan de rivier een papierfabriek. Een groot deel van de mensen in het dorp is afhankelijk van deze fabriek omdat ze er werken of er op een andere manier aan verdienen. Ook een van jouw ouders en enkele van jouw familieleden werken er.

De fabriek loost afvalwater in de rivier. Kort geleden is gebleken dat hierdoor sterfte van vissen en planten plaatsvindt. De fabriek heeft laten weten dat zij het afvalwater zo veel mogelijk filteren alvorens het te lozen. Verdere zuivering is niet mogelijk.

Een actiegroep verzamelt handtekeningen van mensen in het dorp om de fabriek tot sluiting te dwingen. De meeste werknemers zijn tegen sluiting, omdat er voor hen weinig kansen op ander werk zijn. Er zijn nu twee kampen in het dorp ontstaan.

Wat vind jij belangrijker? Dat jouw ouders een goed inkomen hebben en jullie in fijn huis kunnen wonen, leuke vakanties kunnen ondernemen en dat een eventuele sportclub betaald kan worden, of dat de rivier wordt beschermd. Natuurlijk zal iedereen het liefst beide willen, maar dat lijkt niet mogelijk.

Schrijf een betoog waarin je ingaat op beide standpunten en geef aan wat volgens jou de beste oplossing zou zijn.


Bron: Stowa / Deltafacts


 

Copyright Vuurberg. Laatste wijziging: 30 april 2022