Waterwegen

schrijfopdracht

 

 

 
Algemeen:

Home
Voor wie?
Door wie?
Docentenmateriaal

Naar de waterthema's:

1. Biodiversiteit
2. Waterkwaliteit
3. Drinkwater
4. Waterwegen
5. Hygiëne en ziektes
6. Duurzaam watergebruik in huis
7. Water in de hete stad
8. Water en kunst
9. Waterbeleving

Naar de schrijfopdrachten:

Klik hier


 

 

 

 

 

4. Waterwegen - SchrijfopdrachtScheepvaart is een belangrijke manier van vervoer. Vroeger, toen auto's, vliegtuigen en treinen nog uitgevonden moesten worden, gold dit nog meer dan tegenwoordig. Grote delen van de aarde waren ooit uitsluitend per schip te bereiken. Maar ook voor het vervoer van omvangrijke vrachten biedt vervoer over water veel voordelen boven vervoer over land.

Zoek je eigen stad op in de 17e eeuwse kaarten van Jacob van Deventer en bekijk de waterwegen. Vergelijk dit met een eigentijdse kaart. Zijn dezelfde waterwegen nog steeds aanwezig of hebben ze in sommige gevallen een andere functie gekregen, zoals in het geval van een gedempte gracht?
Beschrijf de overeenkomsten en veranderingen die je ziet en vermeld bij nieuwe functies de eventuele namen die nog herinneren aan het oorspronkelijke gebruik (zoals Spui, Gedempte Burgwal, etc.).

Als jouw stad niet voorkomt in de atlas van Van Deventer kun je de volgende opdracht uitvoeren:

Stippel aan de hand van kaarten een efficiënte vaarroute uit van Breda naar Groningen en benoem alle waterwegen waarvan je gebruik maakt.
De vestingsteden Gorinchem (Gorickum) en Woudrichem (Worckum) aan de overzijde van de rivier. Bron: Stedenatlas Jacob van Deventer. Klik op de afbeelding voor een vergroting.


 

Copyright Vuurberg. Laatste wijziging: 30 april 2022