stad © A. van Roekel

AmsterdamsMilieu.nl

De site met (milieu-)journalistiek van Amsterdamse bodem



A. van Roekel      
Film: Fire of Love

Honderden uren beeldmateriaal hebben Katia en Maurice Krafft nagelaten, uniek materiaal van close-ups van vulkaanuitbarstingen, van zowel de "rode, vriendelijke vulkanen" als de "grijze moordenaars". Vooral met die laatste hielden zij zich in de tweede periode van hun vulkanologisch werk bezig. Hun ondergang vonden zij in de pyroclastische stroom van de Japanse Unzen, op 3 juni 1991. Maar een ander leven hadden zij zich niet gewenst.
Lees verder
Foto: A. van Roekel

A. van Roekel      
Theater: Hanna van Hendrik

Hanna van Hendrik is een aangrijpend theaterspektakel, dat voortdurend heen en weer springt in de tijd. De hoofdrol is voor Hanna (Johanna ter Steege, tevens initiatiefneemster), een Twentse boerin die te maken krijgt met de grote uitdagingen van die tijd: mechanisatie en ruilverkaveling. Het leven als 'keuterboer' loopt in Nederland op zijn eind. Het verhaal speelt tegen de achtergrond van grote omwentelingen in de landbouw in Nederland en in Twente in 1971.
Lees verder
Foto: A. van Roekel

A. van Roekel      
Interview: Reizende planten

Collectiebeheerder Botanie van Naturalis, Marnel Scherrenberg, wordt geïnterviewd over de verschillende strategieën van planten om zich te verspreiden. Naturalis heeft ongeveer zeven miljoen planten, schimmels, (korst)mossen en slijmzwammen in haar collectie, waarvan vele afkomstig uit de voormalige koloniën, die gekoeld liggen opgeslagen in zo'n 170.000 dozen. Anders dan de titel van deze Hortus-talk deed vermoeden, ging het niet over migraties van planten over de aardbol, maar spitste het thema zich toe op de uiteenlopende strategieën en zaadvormen waarmee moeder natuur planten heeft uitgerust om hun zaad te verspreiden.
Lees verder
Foto: A. van Roekel

Publiek domein      
Film: Grutto in vrije val

Een knappe film die geen partij kiest, maar toch heel goed een vervelende boodschap weet over te brengen. Met prachtig camera- en monteerwerk wordt een compleet beeld geschapen van een heel jaar uit het leven van de grutto – afwisselend wader in ondiep moeras en weidevogel in het hoge gras. Het slechte nieuws komt pas aan het einde, waardoor je als kijker helemaal wordt meegetrokken in de wereldreis van de zo kwetsbare én sterke grutto (Limosa limosa), van Nederland naar Senegal en weer terug, en de broedperiode op Nederlandse landbouwgrond. Sommige boeren spannen zich in, maar de akelige conclusie moet zijn dat er in het huidige Nederland geen plek is voor dit dier.
Lees verder
Foto: Publiek domein

CC BY-SA 2.0      
Film: IDFA 2018: Genesis 2.0.

Mooie beelden die als los zand aan elkaar hangen. Niemand krijgt in deze film zijn volledige verhaal: de Siberische fossielenjagers niet, de genetici niet en de wolharige mammoet niet. We zien een groep Siberische fossielenjagers, die afreizen naar de Lyakhovsky Eilanden, een onbewoonde eilandengroep in de Arctische Zee waar veel fossielen van de wolharige mammoet te vinden zijn. Afwisselend met de beelden van de fossielenjagers krijgen we een oppervlakkig inkijkje in de wereld van de synthetische biologie. Meer informatie op basis van interviews en minder epische muziek was welkom geweest. Als documentaire is deze film een teleurstelling.
Lees verder
Foto: Film still via CC BY-SA 2.0

Revolutionary Road in Theater Bellevue © Annemieke van Roekel      
Theater: Revolutionary Road

‘Drama in een Vinex-wijk’, zou een eigentijdse titel kunnen zijn van het tijdens het Nederlands Theater Festival opgevoerde stuk Revolutionary Road, naar de roman van Richard Yates (1961).
Alles draait om het ongelukkige bestaan van huisvrouw April Wheeler, die haar man Frank probeert te verleiden hun saaie bestaan in de VS in te ruilen voor een nieuw en avontuurlijk leven in Parijs. Een onverwachte zwangerschap gooit roet in het eten en een eigenhandig uitgevoerde abortus leidt tot een dramatisch einde.
Lees verder
Foto: Revolutionary Road in Theater Bellevue © Annemieke van Roekel

Binkel, een oud tarweras © Annemieke van Roekel      
Debat: Voedsel ruilen tegen zeldzame aardmetalen

Decennia geleden werd het al voorspeld: toekomstige oorlogen gaan over water en grondstoffen. Ook voedselgewassen gelden als 'grondstoffen'. De wereldbevolking stevent af op de negen miljard zielen, veel meer dan de planeet kan dragen. Miljarden aardbewoners – vooral in China, India en Brazilië - maken momenteel een inhaalslag qua consumptiegedrag en luxebehoefte. Het is voor het eerst in de aardgeschiedenis dat de dierlijke eiwitconsumptie uitstijgt boven de plantaardige eiwitconsumptie, constateert Cees Veerman tijdens het debat It’s food, stupid op 6 maart in het Amsterdamse debatcentrum de Rode Hoed. Om politieke instabiliteit te voorkomen pleit Rob de Wijk ervoor met de inzet van landbouwproducten strategische afhankelijkheden te creëren.
Lees verder
Foto: Binkel, een oud tarweras


Griekse 1-euro munt       Debat: De Homo economicus bestaat niet

In de serie ‘Leermeester & leerling’ waren in de Rode Hoed op 31 oktober twee hoogleraren in de economie te gast: Bas Jacobs (Erasmus School of Economics) als 'leerling' en Lans Bovenberg (voorheen IMF, Economische Zaken; nu onder meer Universiteit Tilburg, Netspar, CPB) als 'leermeester'. Macro-econoom Jacobs valt op in het publieke debat door zijn betrokken en onafhankelijke manier van spreken. In klare taal weet hij macro-economische begrippen uit te leggen en dat is uniek, blijkt deze avond. Want collega-economen die, net als hij, in een universitaire omgeving verkeren, vinden het maar tijdverspilling om het grote publiek uit te leggen hoe de economie in elkaar steekt.
Lees verder
Foto: Griekse 1-euro munt


Windmolenpark Amalia in de Noordzee © Annemieke van Roekel       Conferentie: Gas en wind strijden om ruimte

Hoewel de situatie in Libië zich stabiliseert, is het onzeker hoe snel de economie zich in het Noord-Afrikaanse land weer zal herstellen. "De nieuwe generatie Libiërs heeft steun nodig en zeker niet alleen geld," aldus Coby van der Linde, directeur van het Internationale Energieprogramma van Instituut Clingendael. Met de Arabische Lente in Libië heeft de VS laten zien dat Europa er alleen voor staat om conflicten in de aangrenzende regio op te lossen. "Die terughoudendheid van de VS heeft te maken met de toenemende zelfvoorzienendheid in energieproductie," aldus Van der Linde tijdens de Global Energy Outlook, de openingsconferentie tijdens Offshore Energy 2011 dat deze maand in de RAI werd gehouden.
Lees verder
Foto: Windmolenpark Amalia in de Noordzee © Annemieke van Roekel


Offshore windenergie levert Duitsland duizende banen op © Alpha Ventus       Debat: "Als de Duitsers het kunnen, kunnen wij het ook"

In een tijd dat duurzaamheid een bijna leeg containerbegrip is geworden, probeert Amsterdam er nog iets moois van te maken. Op het Bedrijvenfestival Amsterdam Duurzaam, op 1 juli, ontmoetten verschillende Amsterdamse bedrijven elkaar met maar één doel: hoe kunnen we duurzaam aan de slag en elkaar hierbij inspireren. Naast milieubelasting in brede zin omvat het duurzaamheidsbegrip nu ook de CO2-belasting sec (één milieu-aspect), een lange levensduur, maar ook de sociale dimensie zoals arbeidsparticipatie. De De echte peptalk kwam van Ad van Wijk, ex-Econcern, en heeft Nuon-Vattenfall vier duurzaamheidspijlers geformuleerd.
Lees verder
Foto: Offshore windenergie levert Duitsland duizenden banen op © Alpha Ventus


Zonnecellen © Annemieke van Roekel       Veel geld verspild aan Afrikaanse zonne-energieprojecten

De miljoenen die in de jaren negentig zijn uitgegeven aan zonne-energieprojecten (PV) in Afrika lijken, met de wijsheid van nu, weggegooid geld te zijn geweest. Het ministerie van EZ en Shell pompten destijds veel geld in pionierende projecten die van elektriciteit verstoken Afrikanen van de nodige kilowatts moesten voorzien. Inmiddels heeft China de Afrikaanse markt overgenomen in de ambitie de grootste speler op de markt voor zonne- en windenergie wereldwijd te worden. "Met een glimlach" kijkt China naar de prestaties in Europa, aldus hoogleraar Natuurwetenschap & Samenleving, Kornelis Blok, schrijver van The Energy Report.
Lees verder >>
Foto: Zonnecellen © Annemieke van Roekel


Geen woord over milieu tijdens het debat met Halsema © A. van Roekel       Femke houdt niet van biefstuk-socialisme

In een debat met VU-filosoof Ad Verbrugge over de 'leegte van links' positioneert Femke Halsema haar partij als sociaal-progressief waarin waarden als 'verheffing' en 'vrijheid' hoog in het vaandel staan. GroenLinks wil dat nieuwe mensen kansen moeten krijgen in te stromen op de arbeidsmarkt en dat maakt het noodzakelijk de door de SP zo verdedigde verworven rechten los te laten. Halsema heeft maar weinig met dit 'biefstuk-socialisme'. Het adagium van de SP is: ‘Wat goed is voor de zwerm is goed voor de bij’. Dat van GroenLinks luidt precies andersom: ‘Wat goed is voor de bij is goed voor de zwerm’.
Lees verder >>
Geen woord over milieu tijdens het debat met Halsema © A. van Roekel


Oud aardappelras © Annemieke van Roekel       Gevaarlijke machtsconcentratie in de veredelingsbranche

Ooit had de wereldbevolking de keuze uit meer dan 7000 landbouwrassen, nu zijn dat er nog maar 100, zegt Bert Visser, directeur van de Wageningse genenbank (CGN). Veredelingswerk komt steeds meer in handen van grote bedrijven, met veel macht en grote commerciële belangen. Vijf mondiale spelers beheersen de markt dankzij patentering op zaaizaad. De veredelingsindustrie bedenkt zelfs fantasierassen, zoals 'brood-tarwe', om die patenten mogelijk te maken. 'Het gevecht om de voedselgenen' op 23 november was het vijfde onderwerp in de reeks voedseldebatten in de Rode Hoed. 'Seed saving becomes a crime,' aldus Vandana Shiva. 'Consumenten, boeren en de aarde zijn de dupe.'
Lees verder >>
Foto: Oud aardappelras © Annemieke van Roekel


De consument is vervreemd van het boerenbedrijf © A. van Roekel       Stadse bewoners in verwarring over voedsel

Hoewel er boeren in de zaal zaten, had de aftrap van de debatreeks ‘De prijs van ons voedsel’ op 20 september in de Rode Hoed, onder leiding van Felix Rottenberg, een hoog ‘grachtengordelgehalte’. Maarten van Poelgeest (Groenlinkser en wethouder in de hoofdstad) zou graag zien dan we sla gaan kweken op onze balkonnetjes, zodat de groene ruimte om Amsterdam gespaard kan blijven. Maar zelfvoorzienende stadslandbouw heeft zijn beperkingen en is een utopisch gedachtegoed, zo bleek toen een snelle rekenaar uit de zaal becijferde dat om de 750.000 hongerige Amsterdammers te voeden er maar liefst meer dan 100.000 varkens in het buitengebied gehuisvest moeten worden.
Lees verder >>
Foto: De consument is vervreemd van het boerenbedrijf © A. van Roekel


Locatie debatreeks 'Filosofie op de Zuidas' © A. van Roekel       Verlangen tussen lokaal en globaal

Daags na de verkiezingen is NRC-columnist en schrijver Bas Heijne (1960) te gast bij Filosofie op de Zuidas. De Nederlandse burger voelt zich klein in een steeds groter wordende wereld, aldus Heijne. Een politica als Angela Merkel is in staat om die grote en kleine wereld samen te brengen. Nederlandse politici lukt dat niet. Het stemgedrag kun je daar deels mee verklaren. Ook herhaalt de antieke mythe van de Messias zich in het Holland van de 21e eeuw. Zowel in Fortuyn als Wilders projecteren velen het beeld van de ‘redder’, tegelijkertijd ook van ‘slachtoffer’. Voorlopig ziet Heijne geen rust. 'De vluchtigheid moet langzaam wegsijpelen.'
Lees verder >>
Foto: Locatie Filosofie op de Zuidas © A. van Roekel


Jan Marijnissen en Ad Verbrugge tijdens Filosofie op de Zuidas © A. van Roekel       De ideologie ingeruild voor de filosofie

Voor SP-er Jan Marijnissen is een publieke moraal synoniem met beschaving. Nog een kernbegrip uit het gedachtengoed van de SP is de 'menselijke maat'. In Nederland heeft de kleinschaligheid massaal plaats moeten maken voor grootschaligheid, zoals in het onderwijs en de zorg, aldus Marijnissen. De meeste Nederlanders zijn echter geen voorstander van die grootschaligheid, maar er zijn teveel gevestigde belangen die de concretisering van kleinschaligheid in de weg staan, aldus Marijnissen tijdens Filosofie op de Zuidas met VU-filosoof Ad Verbrugge.
Lees verder >>
Foto: Jan Marijnissen en Ad Verbrugge tijdens Filosofie op de Zuidas © A. van Roekel


Herman Wijffels en Ad Verbrugge in debat tijdens Filosofie op de Zuidas © A. van Roekel       Eco-optimist Herman Wijffels langs filosofische meetlat

“We moeten toe naar een kringloopeconomie en daarbij oogsten uit de stroom”, aldus Herman Wijffels tijdens de debatserie Filosofie op de Zuidas op 10 september. Deze hoopvolle benadering van een nieuwe economie moet als een feniks oprijzen uit de as van het industriële tijdperk. Bovendien krijgen mensen die door de oprukkende globalisering aan de kant zijn gezet hierdoor weer perspectieven in een nieuwe, lokale economie.
Lees verder >>
Foto: Herman Wijffels en Ad Verbrugge in debat tijdens Filosofie op de Zuidas © A. van Roekel


De clipper 'Stad Amsterdam', alias de 'HMS Beagle' © Rederij Stad Amsterdam       Van kwetteren naar twitteren
Het Nederlandse Beagle-project belooft eerder een multimediale experience te worden dan een wetenschappelijke. Toch moeten wetenschap in combinatie met de stand-van-de-aarde-anno-nu de rode draad gaan vormen en volgt het schip, de clipper Stad Amsterdam, de route die Darwin bijna twee eeuwen geleden met de Beagle volgde. De Stad Amsterdam vertrok begin september vanuit Engeland en zal via de Azoren, Madeira, Selvagens naar de Canarische eilanden varen en van daaruit de oversteek maken naar de Zuid-Amerikaanse kust.
Lees verder >>
Foto: De clipper 'Stad Amsterdam', alias de 'HMS Beagle' © Rederij Stad Amsterdam


Zuidas Amsterdam Bright City organiseert filosofische debatten © A. van Roekel       Groeiende ziekenhuizen, gekkenwerk!
Vroeger gingen economen ervan uit dat de economie een cyclisch patroon volgde. Het begrip 'groei' kwam in de lesboeken helemaal niet voor. Nu wordt zelfs een krimpende economie als 'negatieve groei' aangeduid en deflatie als 'negatieve inflatie'. Maar waar moet die groei vandaan komen als de Europese bevolking krimpt? Het groeiconcept moet op de schop. Filosoof Ad Verbrugge verzorgde op 17 juni de aftrap van de debatserie Filosofie op de Zuidas met historicus Eric Mecking en econoom Martien van Winden.
Lees verder >>
Foto: Zuidas Amsterdam Bright City organiseert filosofische debatten © A. van Roekel


De economen Arnold Heertje en Jaap van Duijn tijdens het debat 'De wereld na de kredietcrisis' 
in Felix Meritis © A. van Roekel       'De echte schaarste is immaterieel'
Nederland was direct na de Gouden Eeuw, rond 1800, een land van kleine zelfstandigen. De trend naar kleinschaligheid ziet econoom Jaap van Duijn nu weer. Energiebedrijf Eneco zet in op een kleinschalige energievoorziening. Multinationals als Philips en Unilever stoten onderdelen af. De huidige crisis biedt kansen voor een nieuwe economie die gericht is op kwaliteit en immateriële behoeftebevrediging, aldus Van Duijn tijdens het debat De wereld na de kredietcrisis.
Lees verder >>
Foto: Arnold Heertje en Jaap van Duijn tijdens De wereld na de kredietcrisis © A. van Roekel


Neelie Kroes en Jan Marijnissen tijdens 'I Vote Europe' in de Melkweg © A. van Roekel       Nederland – Europa – Wereld – Melkweg
Op naar de Melkweg in Amsterdam. Daar worden een week voor de Europese verkiezingen de twee beste Europese lijsttrekkers-debaters gekozen die diezelfde avond in het tv-programma NOVA mogen optreden. Maar eerst een bijspijkercursus Europa met historicus Maarten van Rossem. Tel als Europeaan vooral de zegeningen die Europa ons heeft gebracht en draag ze ook uit, is de boodschap van Van Rossem.
Lees verder >>
Foto: Neelie Kroes en Jan Marijnissen tijdens I Vote Europe in de Melkweg © A. van Roekel


De Nederlandse lucht is sinds de jaren zestig een stuk schoner © A. van Roekel       Nederland omzeilt EU-eisen luchtkwaliteit
Milieuprofessionals en bestuurders onderschatten de nadelige gevolgen van de luchtkwaliteit op de gezondheid, vindt Trix Kruger van het Amsterdamse Meldpunt Gezondheid & Milieu. Onderzoekers kampen met een gebrek aan schone 'referentiegebieden'. Dit maakt het moeilijker meetresultaten objectief te interpreteren. In Amsterdam hebben de meeste milieuklachten betrekking op luchtvervuiling.
Lees verder >>
Foto: De Nederlandse lucht is sinds de jaren zestig een stuk schoner geworden © A. van Roekel


Paleis op de Dam © Annemieke van Roekel       Amsterdam kan veel duurzamer
Amsterdam moet veel meer werk maken van duurzaamheid in relatie tot kennis, diensten en producten, vindt PvdA-er Ad Melkert. En de persoonlijke dienstverlening moet een stuk beter. Hij zei dat tijdens de 1e Amsterdamse Arbeidsmarkttop. Nog andere verbeterpunten ziet hij in de infrastructuur, waar Nederland ‘slechts’ 1,7 miljard in investeert. Veel te weinig, vindt Melkert, want je trekt er geen buitenlandse bedrijven mee.
Lees verder >>
Foto: Atlas (Paleis op de Dam) draagt de aarde op zijn schouders © Annemieke van Roekel


AmsterdamsMilieu is een initiatief van De Vuurberg Journalistiek & Geo-educatie © Annemieke van Roekel 2009. Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotokopie, plaatsing van teksten en/of afbeeldingen op andere websites of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.
Laatste wijziging: 4 augustus 2022
[home] [top] [contact]